Om oss

Skottorps mejeri

Skottorps Mejeri

Skottorps Mejeris verksamhet drog igång på riktigt år 2010 efter en livslång dröm hos de dåvarande ägarna av slottet. Mejeriet ägs idag utav 4 delägare som alla äger 25%.
Skottorps ost produceras från mjölkning till färdig produkt i Skottorp och kommer från djur som lever i bra förhållande hos Skottorps Säteri.

Historia

Att det idag tillverkas ost på Skottorps slott är ingen slump. När Ingmarie Müller-Uri och hennes man Thomas tog över slottet 2005 föddes idén om ett mejeri på slottet.
Ingmaries kusin, Lars-Inge Gunnarsson, ägde redan jordbruket, Skottorps Säteri, med över 500 mjölkkor, så mjölkleveransen var säkrad. Dessutom har Ingmarie arbetat inom mejeribranschen hela sitt yrkesliv. Hon är uppvuxen i trakten där osttillverkning är en gammal tradition. I grannbyn Vallberga låg till exempel tidigare ett stort mejeri, på sin tid en av landets främsta tillverkare av kittostarna Ambrosia och Fontina. Så anorna och hantverkskunnandet är djupt rotade i bygden.
Hösten 2011 ystades den första osten och drömmen blev verklighet och vi kan nu erbjuda både milda och lagrade ostar.

Hållbarhet

En viktig hörnsten i vår verksamhet är hållbarhet sett ur ett miljöperspektiv, men även ett socialt perspektiv. Alla våra råvaror produceras lokalt, och är fri från antibiotika. 

IP-Livsmedel

Vi är certifierade enligt Kiwas IP-livsmedelscertifikat framtaget av Sigill Kvalitetssystem AB

Närproducerat

Från mjölkning till färdig produkt, made in Skottorp. Råvarorna i vår ost produceras hos Skottorps Säteri, en modern gård tidigare nominerat till Laholms Hållbara företag.

Kretsloppet

Vi har tillsammans med Skottorps Säteri utvecklat ett kretslopp för att ta vara på restvaror och spara energi.

Gårdsbutiken

GÅRDSBUTIK MED INSIKT I PRODUKTIONEN

Varmt välkomna till att besöka vår gårdsbutik i det gamla stenstallet vid slottet!

Här hittar du:

  • Hela vårt sortiment av ostar
  • Vår alldeles egna ohomogeniserade gårdsmjölk!
  • Insikt in i produktionen – följ mjölkens resa till ost

Vägbeskrivningen:
Från E 6 tag av ”Skottorp/Skummeslövsstrand” och kör österut igenom Skottorps by. Korsa en landsväg och kör rakt in på allén som leder till slottet och mejeriet (ca 3 km från E6).

ÖPPETTIDER 

Mån – Fre: 10-16

Lör: 10-14

 

MJÖLKEN

Vår ost är gjord på mjölk från Skottorps Säteri, som även är en av delägarna i Skottorps Mejeri.
Skottorps Säteri är en av Hallands mest moderna gårdar, med omfattande produktion av grön el och en stor biogasanläggning. Djuren lever även under väldigt bra förhållanden.
Läs mer om Skottorps Säteri.
Möjlkbonde

Bli återförsäljare idag!

RESTAURANGÄGAREHANDLARE