Historien om Skottorps Slott och Stenstallet

historiaFörsta gången det talas om Skottorp är 1436 men då låg inte gården på nuvarande plats, utan ett par kilometer bort.

Skottorps Slott uppfördes ursprungligen av Frans Joel Örnestedt på 1670-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä.

Den 6 maj 1680 gifte sig Karl XI med Ulrika Eleonora på Skottorp.

Under 1700-talet var det släkterna Coyet och von Krassow som ägde Skottorp och de skötte om ägorna men dessvärre inte slottet.

Kommersrådet Peter Möller från Helsingborg köpte det förfallna slottet 1813.

På 1829-talet fick slottet sitt nuvarande utseende efter ritningar av hovintendent Carl Fredrik Sundvall, som var arkitekt till såväl park som byggnader, väggmålningar och möbler. Byggnadsstilen blev den då moderna stilen empire (efter Napoleon) och som företrädare för denna stil räknas Skottorp som det främsta och mest välbevarade i Sverige.

I samband med det byggdes det fantastiska Stenstallet 1820.

namnlöst-3-2

Kommersrådets son, Peter Möller den yngre, blev känd som den store jordbruksreformatorn i Sverige i mitten av 1800-talet. Han introducerade bland annat jordförbättringstekniken märgling, som fick stor betydelse för Hallands jordbruk. Han adlades för sina gärningar inom jordbruket 1860, heter därefter Peter von Möller.

Redan då byggdes ett mejeri intill Stenstallet på Skottorp. Där tillverkades både ost och smör, förutom att man sålde grädde och dryckesmjölk.